Slane kopeli so oblika detoksikacije, saj voda iz telesa potegne veliko toksinov. Blagodejno vplivajo na kožo, pomagajo pri revmi, putiki, težavah s sklepi,… Zmehčajo napete mišice in nam podarijo še več moči. Slana kopel preko vegetativnega živčevja deluje na uravnavanje vnetnih procesov in na hormonsko ravnovesje.

Pomembno je, da voda v kateri se bomo namakali ni prevroča, saj ni dobra za tiste, ki imajo težave s srcem in ožiljem. Naj bi ne presegala 38 C. Pomembno je tudi, da v času izvajanja kopeli poskrbimo še za dodatno hidracijo, v nasprotnem primeru nas lahko slana voda dodatno ožame.

Za slane kopeli uporabljamo različne koncentracije soli. Najučinkovitejša bi naj bila 8%, kar pomeni,da v kopalni kadi s kapaciteto 100 litrov bi dodali 8 kg soli. Ker se priporoča himalajska sol, ki ni ravno poceni, lahko za začetek dodamo tja do 2 kg. Če si himalajske soli ne moremo privoščiti je dobrodošla tudi nerafinirana groba morska sol, ki je veliko cenejša, učinek pa podoben. Pomembno je, da ne uporabljamo rafinirane soli, ker vsebuje umetno dodan fluor, jod in snovi proti strjevanju.

Poleg slanih kopeli telesa poznamo še slane kopeli nosu.

Več o posebni jogijski tehniki izpiranja nosu si lahko preberete tukaj.


Povezani prispevki

Pusti sporočilo