Resveratrol je rastlinska spojina, ki deluje kot antioksidant. Najpomembnejši vir tega so rdeče vino, grozdje, nekatero jagodičevje in arašidi. Ta spojina je največkrat skoncentrirana v lupini in v semenih grozdja ter jagodičja in ker so semena grozdja vključena v fermentacijo rdečega vina, je posledično v vinu visoka koncentracija resveratrola.
Resveratrol je antioksidantom podobna spojina, ki jo najdemo v rdečem vinu, jagodičevju in arašidih.
Zaradi antioksidativnih lastnosti je resveratrol lahko obetaven dodatek za zniževanje krvnega tlaka. Ugotovljeno je bilo, da lahko visoki odmerki pomagajo zmanjšati pritisk na stene arterij. Ta tlak se imenuje sistolični krvni tlak in je prikaza na merilcu kot zgornja številka. Sistolični tlak običajno narašča s starostjo, ker arterije počasi trdijo. Resveratrol učinkuje na znižanje krvnega tlaku tak, da pomaga proizvajati več dušikovega oksida, zaradi česar se krvne žile sprostijo. Žal še ni dovolj študij, da bi lahko opredelili najboljši odmerek resveratrola za znižanje krvnega tlaku.
Dodatki resveratrola lahko pomagajo znižati krvni tlak s povečanjem proizvodnje dušikovega oksida.
Številne študije na živalih kažejo, da lahko dodatki resveratrola zdrave maščobe v krvi spremenijo. Študija na miših iz leta 2016 govori o tem, da so miši hranili z visoko vsebnostjo beljakovin in večkrat nenasičenimi maščobami ter jim dodali dodatke resveratrola. Raziskovalci so ugotovili,da so se povprečne ravni skupnega holesterola in telesna teža miši zmanjšale, njihova raven »dobrega« holesterola HDL pa se je povečala. Po drugi študiji so udeležencem študije dajali izvleček grozdja, ki je bil še dodatno ojačan z resveratrolom in po šestih mesecih se je njihov LDL (slabi holesterol) znižal za 4,5%.
Dodatki resveratrola lahko koristijo maščobam v krvi. Kot antioksidant lahko zmanjšajo tudi oksidacijo holesterola LDL.
Sposobnost spojine, da podaljša življenjsko dobo v različnih organizmih, je postala glavno področje raziskav. Obstajajo dokazi, da resveratrol aktivira nekatere gene, ki preprečujejo bolezni staranja. Raziskave so pokazale, da je podaljšal življenjsko dobo pri 60% organizmov, ki so manj povezani z ljudmi, npr. črvi in ribe.
Dodatki resveratrola so podaljšali življenjsko dobo živali uporabljenih v študijah. Ni pa še potrjeno ali bi bil isti učinek pri ljudeh.
Številne študije so pokazale, da pitje rdečega vina lahko pripomore k upočasnitvi kognitivnega upada, povezanega s starostjo. To je lahko posledica antioksidativne in protivnetne aktivnosti resveratrola. Študije kažejo, da ovira fragmente beljakovin, imenovane beta-amiloidi, ki so ključnega pomena za oblikovanje oblok, ki so značilne za Alzheimerjevo bolezen. Poleg tega lahko spojina sproži verigo dogodkov, ki ščiti možganske celice pred poškodbami.
Resveratrol je močna antioksidant in protivnetna spojina, ki obljublja zaščito možganskih celic pred poškodbami.
Dokazano je, da ima resveratrol več koristi za diabetes, vsaj v študijah na živalih. Te prednosti vključujejo povečanje občutljivosti na inzulin in preprečevanje zapletov zaradi diabetesa. Ena izmed razlag je, da lahko resveratrol določenemu encimu prepreči pretvorbe glukoze v sorbitol, sladkorni alkohol. Ker se pri ljudeh s sladkorno boleznijo kopiči preveč sorbitola lahko to povzroči oksidativni stres, ki škoduje celicam. Pomaga zmanjšati vnetja, kar je ključni dejavnik kroničnih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo. Aktivira AMPK – beljakovino, ki telesu pomaga pri presnovi glukoze. Aktivirani AMPK pomaga ohranjati nizko raven sladkorja v krvi. Raziskovalci so mnenja, da se bo resveratrol v prihodnosti uporabljal za zdravljenje sladkorne bolezni.
Resveratrol je pomagal mišim razviti boljšo občutljivost na inzulin in se boriti proti zapletom diabetesa. V prihodnosti bi lahko ljudje z diabetesom imeli koristi tudi od zdravljenja z resveratrolom.
Artritis je pogosta bolezen, ki vodi do bolečin v sklepih in izgube gibljivosti. Razgradnja hrustanca povzroča bolečine v sklepih in je eden glavnih simptomov artitisa. V eni izmed raziskav so injicirali resveratrol v kolenske sklepe kuncev z artitisom in ugotovili, da so ti imeli manj poškodovani hrustanec. Druga študija je pokazala, da lahko zmanjša vnetje. Resveratrol kot dodatek pomaga zaščititi hrustanec pred poslabšanjem.
Resveratrol lahko pomaga pri lajšanju bolečin v sklepih s preprečevanjem razpada hrustanca.
Resveratrol so preučevali v študijah na živalih v boju kot pokazatelj zaviranja rasti in širjenja rakavih celih. Rezultati so mešani, največ uspeha se je pokazalo v boju proti rakavih celicah želodca, črevesja, kože, dojke in prostate. Vsekakor bodo potrebna še dodatna raziskovanja.
Resveratrol se je v študijah na živalih pokazal kot možnost blokiranja raka.
V študijah niso odkrili večjih tveganj. Zdravi ljudje ga dobro prenašajo, vendar je potrebno biti pozoren ob sočasnem jemanju drugih zdravil. Dokazano je, da visoki odmerki preprečujejo strjevanje krvi v epruvetah, zato je možno, da bi se povečale krvavitve in podplutbe, če bi resveratrol jemali sočasno z zdravili proti strjevanju krvi, kot sta heparin in vafarin ali pa tudi nekateri blažilci bolečin. Resveratrol blokira tudi nekatere encime, ki pomagajo očistiti nekatere spojine iz telesa, kar pomeni, da bi nekatera zdravila postala nevarna. Sem spadajo nekatera zdravila za krvni tlak, zdravila proti tesnobi in imunosupresivi.
Čeprav so dodatki resveratrola verjetno varni za večino ljudi, lahko sodelujejo z nekaterimi zdravili in še ni jasnih navodil za njihovo učinkovito uporabo.
Resveratrol je močan antioksidant z velikim potencialom. Obljublja se glede različnih zdravstvenih stanj, vključno s srčnimi boleznimi in artritisom, vendar pa še vedno ni jasnih navodil za odmerjanje.
Če trenutno uporabljate zdravila se posvetujte z zdravnikom preden vzamete resveratrol.