Aromaterapija

Kaj pomeni Aromaterapija?

Aromaterapija pomeni uporabo eteričnih olj pridobljenih iz rastlin za terapevtske namene. Olja delujejo tako, da stimulirajo receptorje za vonj, ki nato preko živčnega sistema pošiljajo sporočila delu možganov, ki nadzoruje čustva.

Vdihovanje eteričnih olj spodbuja delovanje možganov. Lahko se absorbirajo skozi kožo, kjer potujejo skozi krvni obtok in spodbujajo celjenje celega telesa.

Eterična olja, ki se uporabljamo v aromaterapiji, se običajno estrahirajo iz različnih delov rastlin in lubja ter jih destilirajo. Nastanejo visoko koncentrirana olja, ki jih lahko vdihujemo neposredno ali posredno, ali pa nanesemo na kožo z masažo ali losjoni. Nekatera olja se lahko jemljejo interno, vendar je glede varnosti takšne uporabe in učinkovitosti, še premalo raziskav.

Aromaterapija – od kod izhaja izraz

Egipčani so razvili enega prvih strojev za destilacijo. Olja so v večini pridobivali iz klinčkov, cimeta in cedrovine in jih uporabljali za balzamiranje mrtvih. Kitajci so olja uporabljali za izboljšanje razpoloženja, prav tako Grki, ki so odigrali pomembno vlogo. Megallus – grški parfumer je razvil dišavo imenovano megaleion, ki je bila iz mirte. Hipokrat, oče medicine pa je izvajal aromaterapijo v zdravilne namene.

Dejansko se je izraz »aromaterapija« prvič uporabil leta 1937, ko je francoski kemik Rene-Maurice Gattefosse »izumil« besedo, ko se je opekel. Uporabil je sivkino olje, ki je pomagalo ozdraviti njegovo opeklino. Francoski kirurg Jean Valnet je uporabil eterična olja, ki so pomagala zaceliti rane vojakov v drugi svetovni vojni.

Varnostni nasveti pri uporabi eteričnih olj

Aromaterapija ima številne prednosti, vendar je potrebno upoštevati varnostne ukrepe pri uporabi. Osnovno pravilo je, da je treba olja držati – hraniti daleč od oči. Če olje pride v stik z očmi, ga je potrebno izprati z velikimi količinami tople vode in takoj poiskati zdravniško pomoč.

Olja je potrebno hraniti izven dosega otrok.

Navodila je potrebno natančno prebrati, ker lahko nepravilna uporaba povzroči glavobol, slabost, bruhanje, …

Nikoli ne nanašamo koncentriranih olj direktno na kožo. Povzročijo lahko srbenje, draženje, pordelost ali pekočo bolečino. Če pride do težav je potrebno kožo premazati s smetano ali rastlinskim oljem, nato pa sprati s toplo milnico.

Nekatera olja ne smemo kombinirati z zdravili, če imamo morda nizek krvni tlak ali epilepsijo, zato je potrebno obvezno prebrati navodila.

Eterična olja imajo številne koristi, vendar ima lahko nepravilna uporaba učinke nevarne za zdravje.

 

Eterična olja je mogoče naročiti na spletni strani firme doTerra, ki so zdaleč najkvalitetnejša in znanega porekla.