Drobni in dobrodošli ritualni ob zimskem solsticiju

Koledar praznovanj

Drobni in dobrodošli ritualni ob zimskem solsticiju

Ljudje so skozi stoletja, od starih Egipčanov in Keltov, imeli zimo za čas posebnega rituala, razmišljanja in prenove. Čas za gojenje globlje povezave z naravo in družino ter z vsem, kar je za nas najpomembnejše.

Zima je čas ohranjanja duha in negovanja duše, ne samo za praznjenje bančnega računa.

V temnejših mesecih leta se obračamo navznoter, postanemo tihi, dlje spimo in več ostajamo doma. Lahko pa se nam zgodi, da postopamo v nasprotju z našo naravno nagnjenostjo k počitku in razmišljanju. Pojemo in popijemo več kot si želimo, potujemo in kupujemo in se tako ujamemo v komercialni vrtinec.

Danes praznujemo zimski solsticij (znanstvena razlaga tukaj) in danes je pravi čas, da posadimo semena za novo in drugačno prihodnost.

Stonehenge - solsticij

Rituali ob zimskem solsticiju

Od kod izhaja beseda solsticij

“Solsticij” izhaja iz dveh latinskih besed: sol, ki pomeni “sonce” in sistere, kar pomeni “stati na mestu”, saj je starodavnim ljudstvom zdelo kot, da se sonce in luna prenehata premikati po nebu. Ta najdaljša noč v letu, ki ji sledi obnova sonca in prikazuje ciklični red vesolja. Na ta način je praznovanje solsticija lahko lep spomin na to, da je naše življenje del večjega reda, ki se vedno spreminja in vedno obnavlja.

Prilagajanje naših čutil subtilnim spremembam in ciklom letnih časov nam lahko pomaga, da se bolj ljubeče prilagodimo subtilnim spremembam in ciklom v sebi. Z izvajanjem preprostih ritualov z osebnim pomenom za praznovanje solsticija nam bodo ti pomagali gojiti odnos dovzetnosti in spoštovanja.

Enostavni, a pomembni rituali iz preteklosti

 Najpomembnejše na dan zimskega solsticija je, da se posvetite poslušanju, opazovanju in spoštovanju počasnejšega in mirnejšega ritma zime.

Obiščite poseben kraj na prostem ali pot, po kateri se sprehodite, morda se uležite na pobočje ali na gorskem vršacu, od koder je popoln razgled. Če te možnosti nimate najdite kotiček na balkonu ali na robu vašega dvorišča in opazujte sončni vzhod ali zahod ter razmislite o njegovem pomenu za vas.

Napišite pesem.

Naredite seznam želja za prijatelje, družino, sodelavce – tudi za ljudi, ki jih ne poznate preveč dobro.

Zgradite svetišče najdenih predmetov v narav in prižgite svečo ter razmislite o svojih poteh v prihodnosti.

Zapojte izvirno pesem.

Hrana je pomemben del vsakega praznovanja in v času solsticija je to še posebej pomembno, saj predstavlja vero v vrnitev sonca in s tem letine (pridelka).  Zato pripravite preprost obrok iz ekološke zimske zelenjave, ki jo delite z družini in prijatelji. Večerjo zaužijte sami, v svoji samoti.

Tišina je še en čudovit način praznovanja najkrajšega dneva zime, saj odraža mirnost dneva z gojenjem miru v sebi.

Bršljan - zimzelena rastlina
Kreirajte svoje rituale na dan najdaljše noči

Ustvarite nov ritual, ki vam bo blizu, vendar ob pogoju, da še vedno temelji na ljubezni do narave, do spoštovanja in obnavljanja življenjskih ciklov ter verovanju v prihodnost.

Če še do danes niste naredili venčka, pojdite v naravo, naberite zimzelenih rastlin in spletite  naredite, ki bo simboliziral kontinuiteto življenja, zaščito in blaginjo. V venček vpletite zelišča ali na kakšen drug način z zelišči okrasite svoj dom.

Bršljan, zimzelene vejice, borove storže ali morda vejico omele obesite nad vhodna vrata, kjer naj ostane skozi vse leto, saj prinaša srečo.

Naredite krog iz sveč, za vsakega družinskega člana po eno. V sredino postavite osrednjo in največjo,  ki naj simbolizira enotnost v prihajajočem se času. Nato jih prižgite in upihnite ter nekaj trenutkov posedite v temi in se zahvalite.

Zberite zvonce in ob sončnem vzhodu ali zahodu pozvonite.

Natrosite semena pticam in vsem živim bitjem na prostem.

Podarite hrano in oblačila pomoči potrebnim ali donirajte finančna sredstva neprofitnim organizacijam.

Meditirajte za svetovni mir.

Obljubite na današnji, na dan najdaljše noči, da boste v novem sončnem letu naredili dobro delo za vse nas!

Pusti sporočilo