Ni vseeno kako izbereš in kam obesiš božične okraske

Božični okraski

Božični čas

Pred nami je danes najlepši praznik v letu. Praznik, ko se zbere družina in se dom napolni s toplino in radostjo ter se postavi božično drevo.

In prav je, da si za te čarobne trenutke vzamemo čas in z razmislekom doprinesemo ne samo k dekoraciji doma in vzdušju v objemu družine, ampak poskrbimo, da se bo še dolgo v naslednjem letu čutil vpliv energij, ki smo jih v dom vnesli na božični večer.

Nasula vam bom nekaj izhodišč za boljše počutje in energetsko ravnovesje, saj želim, da so pred vami časi polni pozitivne energije in zdravja!

Kamin v božičnem času
Katero drevo uporabit za božično drevesce

Jelka v slovanski mitologiji pomeni zaščito pred slabim in simbolizira pogum, dostojanstvo in upanje po večnem življenju. Glede na to, da se jelka vzpenja proti nebu je najboljša izbira za božično drevesce. Naši predniki so se zavedali kako drevesa s svojo energijo vplivajo na zdravje in počutje, vplivajo na mir. Kasnejša uporaba plastičnih dreves je čaščenje dreves vseeno nadaljevala, vendar pa se je izgubil vpliv živega drevesca. Ker pa sekanje dreves ni zaželjeno, niti uporaba gojenih za čas Božiča, je najbolje uporabiti živo jelko z lončkom in jo kasneje, ko bo prevelika, presaditi na dvorišče ali v bližnji gozd.

Kam postavimo božično drevesce

Ni vseeno, ker ima na različnih mestih drugačen vpliva.  V središču prostora uravnava pet elementov, ki so les, kovina, zemlja, ogenj in voda. Na vzhodu pritegne zdravje in družinsko srečo, na jugovzhodu denar in obilje, na jugu pa poslovni uspeh in slavo. Nikakor pa ne na stopnišče in na mesto, kjer bi nas ovirala.

Višina drevesca mora biti višja od najvišjega družinskega člana, saj le tako pripomore k blaginji in sreči v družini.

Storž
Kaj so nekoč predstavljali okraski na jelki

Odvisno od tradicije in ljudstva se je na božičnem drevesu znašlo različno okrasje. Nekateri so za božične okraske uporabljali majhne kopije predmetov, kot so živali, punčke iz bombaža, volne, stekla…

Na vrh jelke veliko ljudstev postavi zvezdo, ki simbolizira betlehemsko zvezdo, same utripajoče lučke pa zvezde na nočnem nebu.

Kakšen pomen ima izbira barve božičnih okraskov 

Okrasitev božične jelke je del večine družinskih tradicij. Ne glede na to ali praznujete božič ali postavite jelko le za konec leta, obstaja vprašanje izbire barv, ki se zadnje čase preveč krat podleže modnim trendom in vse manj tradiciji. Izbira barve in vsebine okraskov je izredno pomembna.

Zelena barva

Kljub vsemu, da bi naj bila zima bela, je zelena barva osnova decembrskega praznovanja, saj so že sami adventni venčki v osnovi zeleni, nato venčki, ki jih na vrata obesimo na dan solsticija in na koncu je tudi tradicionalno božično drevesce zeleno. Borovci, bršljan in omela so zimzelene rastline v decembru in že stari Rimljani so si v znak sreče v decembru podarjali zimzelene veje ali rastline. Šele Nemci so ta običaj dvignili na drug nivo in v svoje domove začeli prinašati drevesa in jih okraševati s sadjem in oreščki.

Zelena barva velja za obljubo življenja in pomladi.

Rdeča barva

Je simbol za barvo sadja, saj so bila jabolka in jagodičje edino sadje, ki je bilo v tem času na voljo, pa tudi za okras. Kasneje je postala rdeča barva simbol Svetega Nikolaja, ki je bil radodaren mož, kasneje je rdečo barvo povzela Coca Cola in cvetlica božična zvezda je postala popularna zaradi tega. Danes čudovita božična zvezda zaradi svojih živo rdečih listov velja za popolno božično rastlino. Z rdečo barvo vnašamo energijo in toplino.

Zlata oz. rumena barva

Od nekdaj je predstavljala plemenite kovine, v bistvu bogastvo in prav tako še danes. V domovih so v zimskem času uporabljali zlato okrasje, ki bi naj namesto sonca prinašalo toploto. Ker revni ljudje niso imeli zlatih okraskov so jih zamenjali z rumenimi. Kasneje je zlata barva postala simbol za ovijanje daril.

Bela barva

V starodavnem Egiptu in Rimu je bela barva predstavljala čistost in nedolžnost, tradicionalno pa pomeni gostoljubnost in mir.

Modra barva

V davnih časih modra barva ni bila prisotna, ker jo je bilo težko izdelati in kakorkoli drugače uporabiti, poleg tega je predstavljala mraz in led, o katerem so razmišljali negativno. Šele kasneje so ledene stene postale okras in modra barva danes spada med pet glavnih barv božičnih lučk.

Kako razporediti obeske po jelki

Okrogle obeske enakomerno razporedimo po jelki. Posebej simbolične, kot so zvončki, srčki, angelčki jih damo v višino oči. V kolikor bomo na listke napisali želje in jih skrbno zavili kot bombočke ali v majhne škatljice, jih obesimo na jelko iznad svoje glave. Naj se vam zaradi tega ne zdijo nedosegljive, glejte na to z drugačnimi očmi. Treba si je želeti iskreno iz srca in gledati naprej! Naj bodo vaše želje lahkotne, radostne in veličastne!

Več o tem tukaj.

 

 

In kako veste, da je vaše božično drevo najlepše

Najlepše je tisto, ki so ga složno okrasili vsi družinski člani, saj jim prinese veliko notranje svetlobe.

 

Povezani prispevki

Pusti sporočilo