Morgellonova bolezen iz medicinskega vidika

Kaj je Morgellonova bolezen?

Morgellonova bolezen je motnja, ki vodi do prepričanja, da se v koži premikajo ali izstopajo paraziti ali tujki. Morgellonova bolezen je malo znana motnja, ki je pogosto povezana z nespecifičnimi simptomi kože, živcev in psihiatrije. Nekateri ga imenujejo bolezen vlaken.

Kaj povzroča Morgellonovo bolezen? Je Morgellonova bolezen nalezljiva ?

Obstajajo poročila o Morgellonovi bolezni pri bolnikih z boreliozo. Mnogi zdravstveni delavci verjamejo, da je Morgellonova bolezen oblika psihoze, zaradi katere si človek predstavlja, da jih okužijo paraziti (blodnjava parazitoza) in ne diagnoza, ki temelji na fizičnih znakih. Raziskave tega sindroma doslej niso pokazale, da bi ga povzročila okužba. Zato ni nalezljivo. Prav tako ni bilo ugotovljeno, da je to stanje posledica okoljskega toksina.

Kaj so simptomi in znaki Morgellonove bolezni?

Ljudje z Morgellonovo boleznijo se pogosto pritožujejo zaradi

  • srbenja kože ,
  • pekočega občutka,
  • občutka kot, da jim nekaj leze pod kožo.

Pogosto poročajo tudi, da imajo na koži nekaj, kar je videti kot niti, lasje ali dlake. Nekateri strokovnjaki so opazili vlakna, ki prihajajo iz kože bolnikov z Morgellonovo boleznijo. Bolezen Morgellons se imenuje tudi bolezen plazenja kože. Posameznik s to težavo ima lahko občutek, da ima kožne pršice, kolembolo ali garje, ki povzročajo občutek na koži. Drugi simptomi, ki so včasih povezani s tem stanjem, so

  • depresija,
  • kronična utrujenost,
  • težave pri jasnem razmišljanju.

Simptom Morgellonove bolezni – srbež

Srbenje je draženje kože, ki povzroči željo po praskanju. Srbež je težava, ki jo doživijo vsi, simptom pa je lahko lokaliziran (omejen na eno področje telesa) ali generaliziran (pojavlja se po vsem telesu ali na več različnih področjih). V medicinski terminologiji je srbenje znano kot pruritus.

Morgellonova bolezen - srbenje

Srbenje, ki se pojavlja po vsem telesu, je pogosto težje zdraviti kot lokalizirano srbenje. Lahko se pojavi tudi z ali brez kožnih lezij (izbokline, mehurji, izpuščaji, pordelost ali nepravilnosti, ki jih lahko opazimo na koži). Srbenje, ki ga spremlja vidna kožna nepravilnost, mora oceniti zdravnik in v nekaterih primerih dermatolog, saj je težava verjetno stanje, ki zahteva posebno medicinsko zdravljenje (na primer ekcem, garje itd.)

Kako medicina diagnosticira Morgellonovo bolezen?

Vzpostavljenega standarda za diagnozo Morgellonove bolezni ni. Tako kot pri ljudeh, ki trpijo zaradi večine zdravstvenih pritožb, tudi zdravstveni delavci navadno ocenjujejo posameznike glede tega stanja tako, da zbirajo zgodovinske informacije o simptomih in postavljajo vprašanja o zdravstvenih in duševnih simptomih. Opravijo fizični pregled in lahko naročijo različne laboratorijske preiskave za določitev ustrezne diagnoze. Za oceno posebnih kožnih pritožb, povezanih z Morgellonovo boleznijo, lahko zdravnik zahteva biopsijo kože.

Kakšne so možnosti zdravljenja Morgellonove bolezni?

Na žalost je napoved te motnje težka zaradi nejasnosti simptomov, diagnoze in možnih vzrokov.

Povzeto po www.medicinenet.com

Pusti sporočilo